Припомняме, че на последната сесия на местния парламент, проведена на 30 август, кметът на общината Генади Събков, без да се мотивира, изтегли своята докладна за новото кръгово кръстовище при село Дърманци. Става въпрос за изработването на проект за изменение на Общия устройствен план на община Мездра за частта, обхващаща землището на Дърманци, във връзка с модернизацията на пътя Мездра - Ботевград и изработването на проект за ПУП - Парцеларен план за осигуряване на транспортен достъп от трасето на пътя при новото кръгово до поземлени и урбанизирани имоти в землището на селото.

С този си акт градоначалникът предизвика възмущението на голяма част от местните парламентаристи, които съзряха в постъпката му нежелание да работи в името на гражданите и с представителите на бизнеса. В следствие оттеглянето на докладната, собственици на имоти заплашиха, че ако не бъде намерено съвместно решение между АПИ и Община Мездра за осигуряване на транспортен достъп до техните имоти, намиращи се в землището на село Дърманци, ще предприемат законови действия за стопиране ремонта на пътя Мездра - Ботевград, включително чрез обжалване на Разрешението за строеж, издадено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството за този национален инфраструктурен проект.

Във връзка с това и на основание искане, направено от 1/3 от общинските съветници, председателят на Общинския съвет Яна Нинова свиква на 11 септември (вторник) от 17:30 часа извънредно заседание на местния парламент.