Тъй като броят на учениците в учебното заведение драстично е намалял, общежитието и столовата са неизползваеми по предназначение. Така през 2019 година правото на управление е отнето от гимназията и респективно преминават за стопанисване и управление от Община Мездра.

Продължителният период, в който сградите не се използват, е довел до силно влошеното им експлоатационно състояние и необходимостта от значителен финансов ресурс за възстановяването и поддръжката им.

Иван Аспарухов поясни, че това е същата ситуация като при общежитието на бившата Руска гимназия, което днес е Социален център.

Градоначалникът поясни, че другият вариант е, ако има желание от страна на външен инвеститор, могат да се извършат ремонти, за да се обнови и ползва тази огромна жилищна площ. Аспарухов подчерта, че въпросната сграда е собственост на общината и дава възможност за участие с проекти, за разлика от общежитието на БДЖ, което също се руши. Там обаче местната власт не може да се разпорежда, тъй като БДЖ е държавна структура, въпреки че сградата разполага с огромен за Мездра жилищен ресурс.

Относно състоянието на оградата на училището, Аспарухов каза, че отговорността за сградния фонд и прилежащите площи в района на учебното заведение е на самия директор

В заключение кметът заяви, че трябва да има ясно разграничение на собствеността и всеки да знае как се стопанисва това имущество.