Заради безпрецедентната криза, породена от COVID-19, се разкриха специални сектори за болни с коронавирус и се обособиха инфекциозно, вътрешно, хирургично и физиотерапевтично отделения. Така средногодишният брой легла през 2021 г. е увеличен с 3,64 % спрямо 2020 г., а използваемостта на леглата е с 1,6 % повече.

Средният болничен престой за един пациент през миналата година е 7,4 дни и е увеличен с 13,8 на сто в сравнение с 2020 г. През 2021 г. в ломската болница са лекувани от коронавирус 1336 пациенти.

Освен от Лом, в лечебното заведение са приемани пациенти от областите Видин, Враца, както и от съседните пет общини от област Монтана. Като проблем в отчета за 2021 г. са отчетени недостатъчното финансиране на спешната дейност, психиатричната болнична помощ и медицинската трудово-лекарска експертиза със средства на Министерството на здравеопазването.

Въведените в последните години индикативни стойности на практика лимитират медицинската дейност по клинични пътеки и практически ограничават дейността на лечебното заведение като търговско дружество, пише още в отчета.

Източник: bnr.bg/vidin