Сред посочените в сигнала нередности били, некачественото изпълнение на проекта, започналото разрушаване на постройката на посетителския център, лошото укрепване на основите й, както и несъответствие на материала, използван при изграждане на атрактивния входен модул пред входа на пещерата, с изисквания по документацията. По този повод Окръжна прокуратура Враца разпоредила извършването на предварителна проверка по случая.

Тя е извършена, но наблюдаващият прокурор в Окръжната прокуратура е отказал да образува досъдебно производство и на два пъти е изпращал преписката по компетентност на Районната прокуратура. След обжалването на постановленията на Окръжна прокуратура Враца пред Софийската апелативна прокуратура са посочени неизяснените аспекти на казуса и са дадени указания за образуване на досъдебно производство и определяне на нов наблюдаващ прокурор.

Образуваното от Врачанската окръжна прокуратура досъдебно производство е за умишлена безстопанственост – престъпление по чл. 219 от Наказателния кодекс. Ще бъде ли повдигнато обвинение, ще има ли съдебен процес и срещу кого, MediaNews ще проследи случая, за да информира своите читатели.