В един от случаите се касае за умъртвяването на четири котета, друг е за две убити кучета и една котка. Малките котета са намерени зад блок 25 в жк „Дъбника“. Кучетата са открити пред блок Орбита 12, а котката - в двора на ДГ „Знаме на мира“. Зоополицаите обясниха, че насилието над животни е инкриминирано преди 7 години и извършителите се наказват. Законът предвижда при прояви жестокост към гръбначно животно, причиняване смъртта му, тежко или трайно увреждане, извършителят да се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.

Двамата зоополицаи не скриха, че извършителите на този вид престъпление се установяват трудно и призоваха гражданите да подават сигнали в полицията. Според тях обществото е разделено по отношение на безстопанствените животни. Част от гражданите ги хранят и са готови да съдействат при полицейско разследване, но другата част са недоволни от бродещите безстопанствени котки и кучета и са незаинтересовани при случаи на пребиване или отравяне на животните.

Наложените санкции и образуваните досъдебни производства имат за цел налагане на обществена нетърпимост към подобни, както и сериозен превантивен ефект върху гражданите, обясниха зоополицаите, които освен ежедневната си полицейска дейност осъществяват проверки и разследват престъпления против животни.