Проблемът произлезе от факта, че тези учебници са по новите учебни програми и няма възможност да се купят употребявани или стари варианти, каза Красимир Вълчев в Пловдив. За следващата седмица е предвидена среща с издателствата за преговаряне по възможностите за намаляване на цените.

Министърът сподели мнение, че според него цените на част от учебниците са високи. Като отговор на журналистически въпрос дали се предвижда финансиране на училищата за закупуването на тези учебници Красимир Вълчев посочи, че към момента това не е предвидено в бюджета.

По думите му последните години с бюджета се правят редица крачки към по-добро финансиране на системата. Той каза, че в подготвяният за догодина бюджет за 2019 г. ще ума увеличение с 400 млn. лв. на разходите за образование.

С над 25 млн. лв. ще бъдат финансирани дейности по интереси, а редица други дейности са разширени. Министър Вълчев припомни, че преди десетина дни бяха отпуснати 7 млн. лева допълнително за всички училища за училищни шкафчета за учениците от 1 до 7 клас.

Източник: novini.bg