Представителят на Областно пътно управление - Враца отчете готовността за зимното поддържане на републиканската пътна мрежа, като подчерта, че от месец декември 2018 г. има сключено допълнително споразумение с фирма-изпълнител за почистване на републиканската пътна мрежа на територията на област Враца. Очаква се да бъде сключен нов договор.

Директорът на РДПБЗН комисар Николай Димитров и Венцислав Александров от сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР докладваха за създадената организация във връзка с извършване на необходимите действия при усложнена зимна обстановка. Изготвени са планове, свързани с обходни маршрути, критични участъци при снегонавявания и определяне на площадки за изчакване на моторните превозни средства до извършване на технологичното почистване на републиканската пътна мрежа на територията на областта.

Центърът за спешна медицинска помощ във Враца и филиалите му в областта имат необходимата готовност за обслужване на населението при усложнена метеорологична обстановка, като ще бъдат осигурени и линейки с висока проходимост. Представителите на общините в областта докладваха, че са в готовност за зимния сезон, като са проведени заседания на общинските щабове и има изготвени оперативни планове за работа.

Една част от общините вече са сключили договори с фирми-изпълнители за поддържане на общинската пътна мрежа, както и на уличната мрежа в населените места, а в други предстои процедурата да завърши в най-кратки срокове. Осигурени са нужните количества сол и пясък за почти всички населени места. Детските градини и учебните заведения са обезпечени, с цел протичане на нормален учебен процес. Общинските болнични заведения също са в готовност за работа през зимата. Създадени са необходимите условия за транспорт на болните на хемодиализа до съответните болнични заведения.

Управителят на "ВиК" ООД - Враца Ангел Престойски и Валентин Маринов, представител на "ЧЕЗ - Разпределение България" АД информираха присъстващите, че в дружествата са сформирани екипи за реакция при усложнена обстановка и е създадена нужната организация за тяхното мобилизиране. Подполковник Симеон Цеков, командир на Военно формирование 54 990 - Враца отбеляза готовността за участие при възникване на бедствени ситуации с цялата налична военна техника, съгласно установения ред на Министерство на отбраната.

В края на заседанието заместник-областният управител Мирослав Комитски благодари на участниците в срещата и настоя за отговорност от страна на всички институции с цел предприемане на навременни мерки за защита на населението. Мерките, свързани с готовността на област Враца по планиране на защитата на населението при бедствия и усложнена зимна обстановка, готовността на снегопочистващата техника и осигуреното финансиране на мероприятията ще бъдат обобщени и предоставени на Министерство на вътрешните работи в срок до 5 ноември.