Директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" старши комисар Николай Димитров докладва за предприетите мерки за отводняване на частните домове и детската градина. От доклада стана ясно, че на денонощен режим в Роман работят 6 екипа на пожарната с техническо оборудване от три автомобила и пет помпи. До момента са отводнени 46 частни имоти, което е близо 2/3 от всички домакинства, пострадали от бедствието. По преценка на старши комисар Димитров не е необходимо да се осигурява допълнително оборудване и служители, тъй като прогнозата е до 17:00 часа днес в оставащите около 1/3 домове водата да бъде изпомпана. Създаден е и подвижен екип за обслужване на засегнатите села в община Роман - Хубавене, Караш и Средни рът.

Предприети са необходимите мерки и от директора на Областната дирекция на МВР - Враца за охрана на частното имущество на хората, пострадали от бедствието.

По данни на "ВиК"-а водоснабдяването в Карашки квартал е напълно възстановено и водата е годна за пиене и битови нужди. Не е възстановено водоподаването в село Хубавене, в чието землище помпената станция е залята от придошлите води. Днес екипи на "ВиК"-а отстраняват проблема със захранването на селото.

Стартира и възстановяването на ел. захранването, което беше спряно през изминалото денонощие, за да се предотврати възможността за евентуални токови удари, като приоритетно се захранват стълбовете и уличното осветление, а след преценка на състоянието на домовете се възстановява електроподаването в отделни къщи.

От експерти на Общинската администрация са създадени комисии за оценка на щетите на частните имоти и публичната инфраструктура, които ще опишат състоянието на засегнатите имоти и оборудване, за да се отправят искания за финансова помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Община Роман е организирала и доброволци, които подпомагат служителите на РДПБЗН при възстановяване на нормалното състояние на частните домове.

Областният управител направи оглед на състоянието на засегнатия от наводнението Карашки квартал и разговаря с хората от каква конкретна помощ имат необходимост за справяне с тежката ситуация.