В началото на заседанието бе решено, че със специално постановление ще бъдат отпуснати 3 милиона лева за язовирите в Хайредин. С по-голямата част от средствата ще се финансират готовите технически проекти за двата язовира, с чиято реализация те трябва да се приведат в пълна техническа изправност.

Дейностите по проектите включват цялостно изграждане на разрушения преливник и ремонт на основния изпускател на язовир „Рогозен 1“, ремонт на компрометираната стена и основния изпускател на язовир „Бързина“. Ще бъде създадена и единна структура, която да осигурява техническата годност на съоръженията.

По време на извънредното заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов обсъди с министрите възможността да бъде създадено държавно звено, което да започне планови ремонти на общинските язовири, които се нуждаят от спешни и наложителни ремонти, след промяна на собствеността от общинска в държавна.

Министърът на икономиката Емил Караниколов предложи отделна аварийна компания, която да се занимава само с язовирите или да бъдат използвани хората на НЕК, които наблюдават и ремонтират държавните язовири.