Според областния управител, от приложените към решението документи не може да се приеме за безспорно, че собствеността на Дома на железничаря е общинска, тъй като за същия недвижим имот има съставен констативен нотариален акт, който удостоверява собствеността върху сградата на "БДЖ" ЕАД. Това обстоятелство се потвърждава и от други документи, като скица на сградата, удостоверение за данъчна оценка и удостоверение за идентичност на имота, справка за движение на имоти по счетоводни сметки.

"В случая Общинският съвет незаконосъобразно е приел Община Мездра да включи в проектното си предложение сградата на Дома на железничаря, за който безспорно да е доказано, че е общинска собственост”, пише в заповедта на Малина Николов.

С оглед на гореизложеното, областният управител счита, че Решение №605 е незаконосъобразно и следва да се върне за ново обсъждане в Общинския съвет. Това трябва да стане в 14-дневен срок от получаването на заповедта.

Идентично е становището на прокурор Любен Владинов от Районна прокуратура - Мездра. Според него, преписката, изпратена на Прокуратурата, съдържа документи относно собствеността на сградата, от които е видно, че собственик на Дома на железничаря е "БДЖ" ЕАД. "Тоест не е ясно, във основа на какви документи, с какво правно основание имот - собственост на "БДЖ - Товарни превози" ЕООД, е актуван като общинска собственост, се казва още в становището на държавното обвинение. В преписката се съдържат данни, че имотът е бил държавна собственост и не е отписан съгласно изискванията на чл. 78, ал. 1 от Закона за държавната собственост."

Предвид гореизложеното, представителят на Районна прокуратура - Мездра заключава, че Решение №605/ 13.11.2018 г. на Общинския съвет е незаконосъобразно и предлага то да бъде преразгледано. При отказ, Прокуратурата ще депозира протест в Административен съд - Враца.

Атакуваното от областния управител и от Районната прокуратура решение ще бъде обсъдено отново на предстоящата сесия на местния парламент следващия четвъртък, 29 ноември.