Решението е взето на база анализ на заболеваемостта сред учениците не само от корона вирусна инфекция, но и от други респираторни заболявания.

Началникът на РУО-Враца обобщи, че от 819 паралелки на територията на областта, в 82 от тях има заболеваемост над 20%. Съгласно заповед на министъра на здравеопазването и на министъра на образованието, четири училищата ще преминат на обучение в електронна среда до 30 ноември 2020 г. Това са Професионалните гимназии „Коста Петров” в Борован и „Алеко Константинов“ в Мездра, Средните училищата "Христо Ботев" в Габаре и „Васил Левски“ в Роман.

До края на ноември още две училища в селата Хайредин и Михайлово ще продължават да учат дистанционно.

Областният кризисен щаб е взел решение, ако в дадено училище има повече от 50% от паралелките под карантина или над 20% от учениците са болни, директорите сами да издават заповед за преминаване на обучение в електронна среда.

В заключение г-жа Евденова поясни, че всяка седмица ще се обобщават данни за заболелите и след задълбочен анализ ще се вземат решения.

В края на месеца Областният кризисен щаб отново ще проведе заседание с участието на началника на РУО-Враца, за да анализира ситуацията и ако се налага да актуалзира решенията си.