Като част от реакция си след наводненията през 2014 г., отнели живота на 16 човека и нанесли щети на критичната инфраструктура, обекти на културното наследство, на земеделието и бизнеса, Правителството взе решение за реформиране на системата за управление при бедствия.

Промените в Закона целят осигуряване на силно институционално начало за управлението на риска от бедствия, като приоритет се дава на национално, регионално и местно ниво, разширяване на възможностите за ранно предупреждение като комплекс от дейности за разпространяване на спешно предупреждение към обществеността за съществуващ риск от бедствие в определена територия, както и ясно разграничаване на задълженията при готовност и реагиране на организациите и институциите, като част от Единната спасителна система и задълженията им.

Закона за защита при бедствия регламентира създаване на Областен съвет за намаляване на риска от бедствия към Областния управител. Основните водещи моменти и цели при създаването на Съвета са повишаване на ефективността на общата система за защита и постигането на резултати чрез навременна превенция и готовност на институциите при бедствия, а не както досега – върху реакцията при настъпили вече бедствия и възстановяването на щетите.

„От първостепенна важност е да се създаде институционалната рамка и координацията между по-широк кръг от участници в процеса на организиране на превантивни дейности, които биха намалили в голяма степен риска от бедствия и аварии на територията на Област Враца. Затова в състава на Областния съвет са включени кметовете на общини, по един представител на общинския съвет от всяка община на територията на областта, директорите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, ОДМВР, териториалната дирекция на Държавна агенция „Национална сигурност”, Центърът за спешна медицинска помощ и ръководителите на териториалните звена на централната администрация на изпълнителната власт“, заяви при откриването на заседанието заместник областният управител и заместник-председател на Областния съвет Мирослав Комитски.

Той изрази увереността си от ползата от този вид координация и съдействие на всички нива на управление, с оглед постигане на желаните резултати за намаляване на риска от бедствия и повишаване нивото на превантивна дейност.

„Законът регламентира разработването на общински и областна програми за намаляване на риска от бедствия, провеждане на специализирани обучения, които да залегнат в програмите за предучилищно и училищно образование, повишаване на информираността на населението за защита и начините за бърза и неотложна медицинска помощ при различните видове бедствия“, обобщи Мирослав Комитски.

На проведеното днес заседание, секретарят на Съвета Даниел Милков запозна подробно присъстващите с измененията в Закона за защита при бедствия и представи актуалното състояние на доброволните формирования на територията на област Враца и перспективите за тяхното развитие.