Областният комитет на ВМРО - Враца следи със загриженост случващото се в гр. Роман. Многократно сме предупреждавали за тлеещото напрежение в малките населени места на България. Уведомявали сме и централната изпълнителна власт за проблемите и многобройните оплаквания от работата на органите на МВР в Роман, които получаваме от жители на общината.

Във връзка с това ние се солидаризираме с протестните действия на жителите на община Роман. Много наши членове и симпатизанти изразиха своята гражданска позиция и не останаха безучастни към случващото се, въпреки опитите протестът да се осуети и опорочи. Те се включиха в проявата, като отговорни български граждани, без да партизират събитието и да търсят политическа протекция. Цивилизованият дух на митинга доказа зрелостта на гражданското общество в Роман.

Напълно сме съгласни с позицията на организаторите на протеста, че няма „добри“ и „лоши“ българи или цигани, а има „добри“ и „лоши“ хора. Настояваме за спешни мерки от страна на Министерството на вътрешните работи за справяне с битовата престъпност, като ще следим стриктно за действията, които Министерството ще предприеме спрямо работата на полицията в Роман. Подкрепяме организирането на подписка за изселването на агресивната ромска фамилия от града.

Крайно време е държавата да спре да толерира общности, за които безотговорността, безделието и престъпването на закона са се превърнали в начин на живот. Вярваме, че МВР, прокуратурата, съдът и другите отговорни институции все още притежават нужния капацитет и възможности за справяне с подобни опити за посегателства и саморазправа. Силно се надяваме на тяхната бърза и своевременна реакция. В противен случай, неизбежно, гражданите ще потърсят собствени начини за самозащита.