Очаква се преди обяд на 8 декември, когато учителите са на работните си места, ръководствата на училищата и детските градини да изразят вниманието си към младите педагози по подходящ начин. От 14:00 до 15.30 часа експертите в РУО - Враца по отделните направления ще осъществяват методическа подкрепа на новоназначени учители. Официалното тържество е от 16:00 часа.

Гост на инициативата ще бъде Таня Михайлова - зам.-министър на образованието и науката. В 13.00 часа тя ще посети Основно училище "Васил Левски" във Враца, където ще се включи в дейностите, с които учебното заведение отбелязва Деня на младия учител. Ще бъдат посетени дейностите на групите за целодневна организация на учебния ден в I "а" и IV "а" клас, които се ръководят от млади учители. С водосвет ще бъде открит модерен кабинет с таблети и тъчскрийн монитор. В актовата зала на училището младите учители ще бъдат поздравени с изпълнения на училищната вокална група и фолклорния танцов състав. Ще бъде прочетено есе, спечелило училищния конкурс Учител - мечта“.

В тържеството от 16:00 часа в РУО - Враца ще се включат около 100 от младите учители в областта. Началникът на Регионалното управление на образованието Галина Евденова ще представи образователната политика по отношение на младите учители. Деца и ученици от детски градини и училища във Враца, както и момичетата от Kвартет Чарити“ към Центърa за работа с деца, ще изнесат концерт. Участниците ще получат кратък "Пътеводител на младия учител“, в който основна част са съвети към учителите, включени в Българския педагогически канон от 1896 г.

Празникът ще завърши в ресторант "Вестителя".