"Всяко дете има своя талант, специфичност и дарба. Важното е институциите да подкрепяме и да помагаме на тези деца, за да намерят своето място в обществото", заяви от своя страна заместник-кметът на община Враца Петя Долапчиева.

Участниците във форума бяха поздравени с изпълнение на народна песен от седмокласничката Милена Петрова от Роман, която е със специални образователни потребности.

Работната среща премина в два панела, като темата на първата част бе "Успехите и предизвикателствата пред кариерното ориентиране на учениците със специални образователни потребности". В него бяха разисквани възможностите за кариерно ориентиране, представени от експерти и педагози от Центъра за кариерно ориентиране при ЦПЛР, от Начално училище "Иван Вазов" - Враца, ОУ "Никола Вапцаров" - Селановци и ОУ "Христо Ботев" - Баница.

В рамките на втората част бяха споделени добри практики и възможности за кариерно ориентиране на ученици със специални образователни потребности. В обсъждането се включиха с презентации представители на СУ "Васил ЛевскиЮ - Роман, ПГ "Димитраки Хаджитошин", ЦСОП "Д-р Петър Берон", ПГТР - Враца, както и на филиал "Проф. д-р Иван Митев" към Медицински университет - София, чийто представител доц. Ивета Михайлова изнесе лекция за специалността "Трудотерапия", като привлекателна възможност за професионално развитие на лица със специални образователни потребности.

На областния форум присъстваха заместник-кметът Петя Долапчиева, Маргарита Ангелова, директор на Бюрото по труда във Враца, Йордан Йосифов от Асоциация "Родител", представители на Търговско-промишлената палата, на неправителствени организации, преподаватели, студенти и ученици.