Обвиняемият преценил, че машината е навлязла около половин метър в неговото платно за движение, изплашил се да не последва удар с нея. За да го избегне, Е. Ц. навил волана надясно, при което десните гуми на автомобила застъпили заснежената част в края на пътното платно. Двете моторни средства се разминали, но лекият автомобил поднесъл, станал неуправляем и навлязъл в насрещната лента. Обвиняемият не могъл да реагира по какъвто и да било начин. По същото време от Оряхово към Мизия се движел лек автомобил "Фолксваген", управляван от А. Р. При навлизане в насрещната лента автомобилът на обвиняемия бил ударен отдясно.

Веднага бил подаден сигнал за ПТП на спешния телефон 112 и на място пристигнал медицински екип и такъв за пътна безопасност.

Вследствие на удара возещият се на предната дясна седалка в автомобила на обвиняемия - М. Е., на 24 г., получил съчетана механична травма и няколко часа по-късно починал в лечебно заведение. Останалите пътници и водачът на другия лек автомобил получили различни по степен на тежест наранявания.

От назначената по досъдебното производство автотехническа експертиза е видно, че обвиняемият Е. Ц. се движел със скорост от 79 км/ч, несъобразена със състоянието на пътя - мокра пътна настилка, със заснежаване в двата края на пътното платно. С предприетото от него внезапно навлизане в лентата за насрещно движение поставил себе си и водача на движещото се в полагащата му се лента друго МПС в невъзможност да предотвратят настъпилото ПТП.

Събраните при разследването доказателства оборват защитната позиция на обвиняемия, че вина за ПТП има и водачът на специалния автомобил "Снегорин". От техническа гледна точка, данни за неговата съпричастност към възникналото ПТП не са установени.