Успоредно с третия фестивал "Слънцето на Тодорка” край село Оходен, от страна на съорганизаторите от Търговско-промишлената палата във Враца, преминава и представянето на проекта ”Дунав - мога да те чуя и няма да те забравя, мога да те видя и ще те запомня, мога да те пресъздам и да те разбера”.

При официалното откриване на събитието изпълнителният директор на ТПП - Враца Илиана Филипова каза:

"Чест е за нас, че успяхме да победим в една трудна битка с конкуренти от всички региони на Дунавската равнина и да спечели нашата иновативна идея да се присъединим, подкрепим и надградим фестивала "Слънцето на Тодорка”, под наслов: "Традициите на Мизия”. Битката беше достойна и нашата идея беше оценена като най-добрата между първите три. Затова ние можем днес да направим това, което всички вие виждате. Тук са повече от 250 участници от различни държави и много градове в страната. Идеята на Търговско-промишлената палата е и ще продължава да бъде настоятелно да популяризираме това събитие, което е един готов туристически продукт, с които регионът на Северозападна България трябва да се гордее, да го носи в себе си и да привлича все повече и повече гости.

Специалният амулет, с които ще си тръгнем от това сакрално място, нека да ни закриля и нека да ни напомня, че тук, близо край Враца, има едни разкопки, една находка, които са ни завещали предците и заради които си заслужава красотата на този регион да се показва”.

При изключително добра организация през вчерашния ден от ТПП - Враца проведоха в рамките на фестивала на древните култури кръгла маса на тема "Традициите на Мизия” .

От българска страна археологът Георги Ганецовски представи развитието на бижутерството в трансграничния регион през различните епохи на древността. Презентации за развитието на каменоделството, дървообработването, бродерията и грънчарството през епохата на праисторията до новото време на съвременната епоха представиха гостите от съседна Румъния Владислав Карталов и Чиуреа Валеру.

В рамките на събитието предстои втора дискусия на тема "Нови археологически открития на Балканите”.