Почиващите в България здравноосигурени трябва да носят здравните си книжки със себе си. Това напомнят от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Оттам обясняват, че документът дава право да се получи здравна помощ от всеки общопрактикуващ лекар или лечебно заведение, които имат договор с касата.

Пътуващите в страни от Европйския съюз пък е добре да имат издадена Европейска здравна карта. Повечето хронично болни могат да получат лекарствата си във всяка аптека на територията на страната. Същото важи и при нуждата от лекарска помощ.

Същевременно всеки дентален лекар, който работи с касата може да помогне, ако носите здравно осигурителната си книжка. Приемът в болница може да стане като пациента отиде директно в лечебното заведение. Тогава се заплаща потребителска такса от 5.80 лева на ден. Спешната и неотложната помощ са безплатни за пациентите.

Пътуващите на територията на ЕС получават здравна помощ срещу документ, който удостоверява, че са осигурени в България. Това може да бъде европейска здравна карта или временно удостоверение, което я замества. Картата се издава във всеки клон на ДСК в срок от 15 дни, а удостоверението в районните здравни каси в срок от два дни.