Малина Николова акцентира в началото на заседанието, че особено важна задача на Медицинския съвет е определянето на ресурсите във всички видове лечебни заведения, които ще станат част от Националната карта. Николова обясни, че конкретно трябва да се изясни къде ще бъдат локализирани места в болничните заведения на територията на областта за евентуално приемане на заразени с вируса и как ще се транспортират такива пациенти. Областният управител подчерта, че още днес всичко, което се обобщи за тази карта, ще бъде изпратено до здравното министерство и Националния оперативен щаб и ще бъде дадена информация и за начина на реагиране на КПП при ферибот Оряхово.

Д-р Кети Ценова подробно запозна присъстващите с актуалните данни за разпространението на заболяването в света и в Европа и за начините за получаване на официална информация по темата. Директорът на РЗИ - Враца посочи, че на сайта на здравната инспекция, в рубриката „На вашето внимание”, е качена актуална информация за заболяването и мерките за предпазване. Д-р Ценова съобщи и за открит телефон 0879 144 830, на който всеки гражданин може да получи от специалист необходимата му информация за коронавируса.

По време на дискусията, шефът на Спешния център във Враца посочи, че към момента се увеличават заболелите от пандемичен грип и само за ден, тя лично е прегледала 10 деца с пневмония след усложнение от грип. Д-р Лещарска обясни, че клиничната картина на грипа започва с повръщане, докато при коронавируса започва с повишаване на температурата и мускулни болки. Тя поиска да бъде разяснено при повикване от личен лекар /например от близко до Враца село/, за пациент с подобни симптоми и болният трябва да се транспортира със съмнения за коронавирус.

Д-р Лещарска заяви, че в Спешния център не разполагат с необходимите медицински средства, с които да се докаже на момента заразяване с вируса. В такава ситуация екип на центъра със защитно облекло отива в селото, къде обаче го транспортира - попита д-р Лещарска.
Шефката на РЗИ обясни, че болният трябва да се транспортира в Инфекциозна болница – София. Беше уточнено, че при липса на място там, пациенти ще се настаняват в болницата на Бяла Слатина, където има обособени 10 легла за такива случай, и ще се допълнят при нужда с още пет.

Д-р Лещарска обаче съобщи, че към днешна дата в Спешния център разполагат с три защитни облекла от типа скафандър и те са само за един екип, а екипите в центъра са 12, иначе една линейка ще транспортира евентуално заразени, като във всички налични линейки има специализирани дихателни апарати.
От РЗИ обещаха да им предоставят още 10 броя, но д- р Ценова поясни, че всяка болница е длъжна да си осигури дезифектанти, стая за изолация и защитни дрехи. Коментарите за защитните маски бяха излишни, нямало никъде. Трябвало да се премине към остарелия начин за предпазване чрез саморъчно направени от няколко стерилизирани марли.

Представителите на общините обясниха какви мерки предприемат за превенция на болестта и всички попитаха ще има ли забрана за масови мероприятия. Стана ясно, че засега няма такава заповед от Министерството на здравеопазването. Беше обяснено, че на този етап не се налага и грипна ваканция за учениците, макар че грип има.
Представителят на Община Враца, Емилия Николаева, подробно обясни за мерките, предприети от администрацията, и съобщи, че утре, петък, от 11.ч в Градската концертна зала кметът Калин Каменов свиква представители на всички обществени структури на информационна среща за предприемане на мерки във връзка с разпространението на коронавируса.