Специализирана работна група от представители на бизнеса и НАП ще обсъжда т.нар. запечатване на търговски обекти и предварителното изпълнение на принудителната мярка, стана ясно още на срещата. Според бизнеса, запечатването на обекти създава значителни затруднения и трябва да бъдат обсъдени конкретни критерии, при които инспекторите на НАП да допускат предварително изпълнение. От приходната агенция поеха ангажимент да актуализират в кратки срокове указанията към служителите си, като основната идея е в случаите, в които ще се допуска предварително изпълнение на принудителна административна мярка, да се изследва не само конкретното нарушение, но и цялостното данъчно поведение на търговеца и предварително запечатване да има само в случаите на доказана недобросъвестност.

Всички отворени въпроси по прилагането на Наредба Н-18 ще бъдат систематизирани и обсъдени в отделни работни групи с участието на НАП и бизнеса, беше договорено още на срещата, като експертите на приходното ведомство ще продължат да провеждат дискусии с основните икономически сектори. Всички браншови специфики ще бъдат обсъдени отново на ниво технически въпроси, правна рамка и методология.

Участниците в срещата заявиха общата воля в конструктивен диалог да бъдат намерени решения, които едновременно удовлетворяват интересите на бизнеса и на фиска.