Според Областния кризисен щаб във Видинско трябва да продължи да действа създадената към момента организация - и двете лечебни заведения в областта да приемат пациенти с коронавирус, при разкрити 81 легла за лечение на такива пациенти в МБАЛ "Света Петка" и 10 легла - в МБАЛ "Проф. д-р Георги Златарски" в Белоградчик.

Решението е мотивирано предвид броя на активните случаи на COVID-19 в областта, които към днешна дата са 256. От тях 30 души са хоспитализирани в МБАЛ "Света Петка".

Двете са болниците, в които е възможно хоспитализиране на пациенти с коронавирус в областта - едната е МБАЛ "Света Петка" АД във Видин, която разполага с 235 активни легла, 81 от които са за лечение на пациенти с COVID-19. Болницата разполага с 88 лекари и 184 специалисти здравни грижи (медицински сестри и фелдшери). Втората болница е МБАЛ "Проф. д-р Георги Златарски" ЕООД в Белоградчик, която разполага с 45 активни легла, 10 от които са за лечение на пациенти с COVID-19. Лечебното заведение разполага с 15 лекари и 21 специалисти здравни грижи, но не и с отделение за анестезиология и интензивно лечение. Това води до невъзможност за осигуряване на лечение на пациенти с усложнения.

Направеният анализ показва, че общинската болница в Белоградчик не може да бъде ангажирана с лечение само на лица с коронавирус, тъй като не разполага с необходимия ресурс за осигуряване на медицински грижи за пациенти, нуждаещи се от хоспитализация. Ако от друга страна болницата във Видин бъде ангажирана за лечение само на пациенти с коронавирус, това на практика ще доведе до невъзможност да се осигури лечебно заведение на територията на областта, което да изпълнява медицински дейности само за незаразени с коронавирусна инфекция пациенти.