В момента общините предприемат всички необходими действия за обособяване на съответния брой болнични легла за лечение на заразени с коронавирус в общинските здравни заведения, определени в заповедта на министъра на здравеопазването. Със собствени средства и с помощта на дарители се извършват спешни ремонти и преустройства, където е необходимо, търсят се и начини за закупуване на специализирано оборудване Липсата на квалифицирани анестезиолози и подготвени екипи е въпрос, чието решаване не е по силите на местните власти без съдействието на Министерството на здравеопазването.

В близките дни НСОРБ ще търси среща с ръководството на здравното ведомство, за уточняване на изискванията и обсъждане на възможните решения, стана ясно още от заседанието.

В редица общини работата на общинските съвети е преустановена, което сериозно затруднява функционирането на местната власт. Ограниченията в действащия Закон за местното самоуправление и местната администрация за провеждане само на присъствени заседания, възпрепятства работата на общините по редица въпроси от компетенциите на Общинския съвет, посочват от пресцентъра на НСОРБ.

Следващото заседание е насочено за 7 април.


Източник: novini.bg