Законът е създаден през 1991 г. и многократно е удължаван срокът за компенсиране на гражданите. Днес 55 хиляди българи чакат компенсации. С напредване на годините в сериозните намерения на държавата да изпълни закона, тъй като средствата за компенсиране все недостигат, пишат в мотивите си депутатите.

В промените има няколко ключови неща - отново ще се удължи срокът, а лихвоточките вече ще могат да се наследяват. Това ще стане официално, ако законът бъде приет и на второ четене.

БСП подкрепиха предложението на "Обединени патриоти", но с условието, че измененията трябва да минат през сериозни дебати между двете четения, както и да мине през комисия.

Антон Кутев от БСП заяви от парламентарната трибуна, че удължаването на срока звучи като правен абсурд, тъй като няма как да се удължи срок, който е изтекъл.

"Заради изключително ниската цена, при която се осребяват лихвоточките част от техните собственици занемариха търсенето на правата си, още повече, че мнозина от тогавашните спестители вече са възрастни хора", пишат вносителите в мотивите.