В докладната е посочено, че с цел запазване и подобряване на предлаганите комунални услуги от дружеството, които са от първостепенно значение за населението в Община Враца, се налага преобразуване на "БКС-Враца" ЕООД в Общинско предприятие, което ще е част от структурата на Общината. В общественото пространство се чуха слухове за съкращение на работещите в комуналното дружество и отпадане на социалните им придобивки.

Чрез официално съобщение от пресцентъра на Общината беше изразена позицията на кметската управа и местния парламент, че създаването на Общинско предприятие "Чистота" няма да доведе до съкращаване на работници. Новото предприятие ще поеме функциите и дейността на обявеното в ликвидация "БКС-Враца" ЕООД, в което към момента работят 178 служители.

Очаква се производството по ликвидация да приключи до една година, като през това време дружеството ще продължи да извършва част от дейността си. За целта 30 работници ще продължат да осъществяват трудовата си дейност в обявеното в ликвидация дружество "БКС", а останалите ще бъдат прехвърлени в новосъздаденото Общинско предприятие "Чистота". От официалното съобщение става ясно, че размерът на трудовите възнаграждения на работниците и в двете структури ще бъдат запазени.

В докладната кмета Каменов се мотивира, че очакваните резултати от създаването на Общинско предприятие ”Чистота” като правоприемник на "БКС-Враца" ЕООД са подобряване качеството на предоставяните услуги и местни дейности и възможност за поетапно подменяне на амортизираната техника чрез реализация на различни инвестиционни проекти с бенефициент община Враца.

Целта е постигане по-добра оперативност, ефективност и икономичност на работата при предоставянето на услугите и местните дейности, необходими за задоволяване на потребностите на общината и на нейното население. Предвижда се намаляване на цената на предоставените услуги и осъществявани дейности, тъй като Общинското предприятие за разлика от търговското дружество няма за цел реализация на печалба.

В новото предприятие ще има по-голяма възможност за оптимално планиране на необходимите ресурси, включително и инвестиционни за изпълнение на дейността, и непрекъснат оперативен контрол върху разходите, количеството и качеството на изпълнение. Очаква се увеличаване на броя граждани, ползващи съществуващите услуги в общината и разширяване на спектъра и броя на разкритите нови услуги.