Преди повече от 5-6 години с основателя на шрифтовата работилница „Font Fabric”, Светльо Симов, решават да обединят усилия и да създадат един наш нов шрифт, който да предоставят абсолютно безплатно на всеки, който пожелае да го ползва. Именно така се ражда шрифтът SIMBAL, вече познат и като SQUAD. Според Светлин Балездров шрифтът е от голямо значение и неговият подбор може да означава емоция, чувство, нюансиране на визуалното послание. Шрифтът може да ни отпрати в друга епоха и време, да донесе едно друго усещане, чувство и емоция. Така че начинът, по който изглеждат писмените знаци, в случая буквите, са определящи за посланието. За него бъдещето на шрифтовата индустрия в България е доста светло, предвид резултатите, които колегите му представят до момента, защото едни от водещите имена в тази сфера в световен мащаб са българи. Тоест българската типографска школа вече се е заявила на световната сцена и е определяща за някои от водещите тенденции в шрифта.

Особено любопитна за Светлин Балездров се оказва буквата „Ж“ и по-точно аматьорската ѝ интерпретация в надписа „ГАРАЖ“, който е един вид еманация на родното творчество, тъй като всеки го изписва така, както намери за добре и с четка в ръка. Там особено се откроява буквата „Ж“ и в нея могат да се проследят творческите интерпретации на отделния човек. В исторически план буквата е интересна и с това, че все още не е изяснен докрай нейния произход.

Опасност от изчезване на кирилицата в близко бъдеще според Светлин Балездров няма, защото смята че не малко славянски народи припознават кирилицата като своя национална и културна идентичност и много трудно някой би могъл да промени това.

Източник: Vesti.bg