Няма нови области в България, в които има заразени с коронавирус. В Сливен е заразен мъж, който е пътувал до Ню Йорк. В София са 221, в последното денонощие са 13 новите случаи. Излекувани са 15 души.

В болница общо са 127 души, 13 са интубирани. От всички заболели 200 (56%) са мъже, а жените заемат 44% или 154. Средната възраст е 45 г., а средната възраст на починалите – 66 години.

В Благоевград случаите са 10, в Бургас - 14, Варна – 17, Велико Търново – 2, Габрово – 2, Добрич – 6, Кърджали – 5, Кюстендил – 2, Ловеч - 1, Монтана – 16, Пазарджик – 7, Перник – 5, Плевен – 8, Пловдив – 21, Сливен – 4, Смолян 7, София – 221, Стара Загора – 2, Хасково – 1, Шумен – 3.

Проблемът с маските е в глобален мащаб - само Франция е поръчала 1 млрд. маски. Има вече недостиг и на ръкавици, стана ясно от думите на началника на Националния кризисен щаб. Той загатна и, че е по-добре навън да си с маска - по принцип е задължително да си с маска, като си болен, но за всички други са препоръчителни.

Попитан кога се прави тест за коронавирус, отговорът беше пример с Ню Йорк - ако имаш двустранна бронхопневмония, 38 градуса температура и намалено количество левкоцити, те считат за болен и без тест. Вече и тестовете свършват, заради голямото търсене, добави той.

Що се отнася до правото на движение, Мутафчийски уточни, че не бива да има събиране на повече от 2 души навън. Тази заповед обаче беше отменена от здравния министър. Но Мутафчийски предупреди отново, че събирането на хора помага на вируса да се разпространи. "Абсолютно безотговорно е да се разхождаме", подчерта той и каза, че трябва да се ходи само до магазина, само на работа или само да се платят сметки.

"Нито една мярка не цели да унижи някой", категорично заяви още ген. Венцислав Мутафчийски.

Той обясни обаче, че не трябва да се мисли, че маската е сигурност. "Напротив", каза той и обясни, че няма никакво значение, ако някой е с маска, спазва два метра разстояние, но пипа всичко и после докосва лицето си.

Във връзка с това дали ще има декларации, нужни за излизане от домовете ни дори и до магазина, ген. Мутафчийски заяви, че е ясно, че със стандартни мерки не може една нестандартна ситуация да бъде преодоляна. По думите му, има възможност да се въведе SMS - услуга, защото телефон има почти във всеки дом.

Относно старта на тестуването на 1000 души, участващи на първа линия в борбата с коронавируса, шефът на Щаба, разкри, че всичко по темата е уговорено, и когато стартира, медиите ще бъдат уведомени.

Ген. Венцислав Мутафчийски разкри също така, че карантината в Банско ще бъде свалена.