Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е определена инфектирана зона в размер на 200 кв. км около констатираните случаи.

Със заповед на Директора на РДГ – Берковица е ограничен достъпа до горски територии в ловностопанските райони в подзони „А“, съгласно заповед на Изпълнителния директор на БАБХ като е забранен за физически лица и пътни превозни средства, спортни мотори и четириколесни моторни превозни средства /ATV/, които нямат отношение към претърсването и прилагането на мерките и ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете.

В подзони „А“ могат да се извършват неотложни дейности от лица, които нямат отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете по ред и условия, определение от областната епизоотична комисия и съгласно определените от БАБХ мерки за биосигурност.

Достъпът, преминаването и престоя в подзони „А“ се разрешава на служителите на Изпълнителна агенция по горите и нейните структури, РДГ – Берковица, СЗДП – Враца, РД „ПБЗН“ – Монтана, ОД „МВР“ – Монтана, ОДБХ – Монтана, РИОСВ – Монтана, ОД „Земеделие – Монтана, при и по повод изпълнение на служебните им задължения, както и на лицата пряко свързани с претърсването и прилагането на мерките за ликвидиране на болестта при спазването на мерките за биосигурност.

Срокът на действие на заповедта на Директора на РДГ – Берковица е до 22.12.2019 г. Подзони „А“ са с площ ≥ 3 км от център с. Боровци, общ. Берковица и ≥ 3 км от център с. Гаганица, общ. Берковица.