"Променя се етикетът, но не и енергийната консумация на уредите", поясняват от сдружението. Промяната се въвежда със законодателство на Европейския съюз, което създава предпоставки за по-нататъшни иновации. Поради изискванията на новото законодателство, с което се въвеждат и по-строги методи за тестване на енергийната ефективност, уредите от сегашните най-високи енергийни класове А+++, А++ и А+ слизат надолу по скалата в класове (C, D и т.н.). С разработването на нови технологии класовете нагоре по скалата постепенно ще се запълват с новите модели уреди.

Нов елемент в етикета е QR кодът, който след сканиране ще отвежда потребителите в уебсайт, съдържащ информация за продукта. Промяната се извършва постепенно и някои уреди ще имат етикет със скала от A до G (хладилници, фризери, охладители за вино, перални, съдомиялни, комбинирани перални със сушилни), останалите ще са придружени от етикети със сегашната скала с плюсовете (+), докато новото законодателство за тях бъде прието (напр., фурни, климатици, бойлери и др.), а за прахосмукачките през следващите години се очаква въвеждането на изцяло нов енергиен етикет.

Промяната поставя ново начало за сектора на домакинските електроуреди, като надгражда постигнатата висока енергийна ефективност на уредите и създава възможности за по-нататъшни иновации в полза на цялото общество, допълват от сдружението.