Ирина Иванова и Румен Петков
Ирина Иванова и Румен Петков

От текста на предложението личи, че от страна на общинската управа и на съветниците има воля да се облекчи положението на ползвателите на общински терени и помещения, които временно са преустановили дейността си, за да изпълнят противоепидемичните мерки.

Предложението е вследствие на въведеното извънредно положение в страната и мерките, предприети в изпълнение заповедите на министъра на здравеопазването и на кмета на община Враца, за овладяване на пандемията от COVID-19. В него се предлага освобождаване от заплащане на такси по реда на чл. 20 и чл. 23 от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и права на територията на община Враца. Ще се отнася за всички лица, ползватели на терени и обекти общинска собственост, които временно са преустановили ползването им или дейността си за срока на въведеното извънредно положение от 13 март 2020 г. до отмяната му.

Ако общинските съветници приемат предложението с мнозинство, всички заплатени авансово наеми и такси за месеците, за които лицата ще бъдат освободени от плащане, ще се считат за платени за първия месец след отмяна на извънредното положение.