Европейският парламент прие с голямо мнозинство изключително важния за България пакет за интелигентни граници, по-точно създаването на системата “Вход - Изход”, в съответствие и с изменение на Шенгенския кодекс.

Новата входно-изходна система ускорява и улеснява процедурите за граничен контрол на граждани от трети държави, съкращава се и се заменя ръчното подпечатване на паспортите, ще се записва и информация за датата, часа и мястото на преминаване на външните граници на Европейския съюз и ще се установява дали граждани на трети страни са надвишили разрешения престой и по този начин по-лесно ще се връщат нелегални мигранти.

Ще бъде създадена оперативна съвместимост с визовата информационна система, за да се избегне дублиране на обработване на личните данни. За България това досие беше от приоритет и това е още една голяма крачка напред към Шенген. Първоначално България не беше включена в географския обхват на тази система, но след дълги битки тук, в Европейския парламент, успяхме да включим България и Румъния в единния калкулатор и в обхвата на тази система “Вход - Изход” и това е, разбира се, още една крачка към Шенгенското пространство и пълноправния достъп на България към Шенген, казва Емил Радев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.