Бачкова каза за медиите, че по бащина линия е от стар врачански род, по майчина от Монтана, и темата за Северозападна България е изключително важна за нея. Сподели, че е завършила образованието си в Германия и там многократно е чувала с тъга, колко изостанал е този регион от страната ни. Тя добави, че заедно с проф. Лилков, водач на листата във Видин и с доц. Светослав Малинов, водач на листата в Монтана, като екип ще предложат единна програма за развитие и възраждане на Северозапада.

Представени бяха и останалите членове на листата. Кандидати са председателят на ДСБ Анжело Иванов, Владислава Лакова, Евгени Ангелов, директор на училище в Бяла Слатина. Следват адвокат Красимир Колев, Петя Георгиева - химик, Виктория Христова - занимава се с бизнес, Евгения Вельовска от Борован, от Козлодуй е инж. Йовчо Йовчев, Денислав Цеков от Хайредин, Цветан Йолашки от Мездра и от Оряхово Томислав Цеков.

Проф. Лилков заяви, че кандидатската листа е от хора определено десни, високо образовани, които контролират сами живота си. Той каза, че идеята е провеждането на една обща кампания в Северозападния регион, който се нуждае от целенасочена подкрепа. "Нито една политическа партия с нейната програма, без общите усилия на всички политически сили, няма да може да се справи с тежките проблеми в региона", акцентира проф.Лилков.

Той обяви, че заедно с проф. Малинов и Цецка Бачкова, ще обиколят целия Северозапад и още в следващите дни ще внесат при министър-председателя гражданска подписка с предложение да се разгледа и да се приеме Програмата за целенасочено въздействие в подкрепа на Северозапада, която беше изработена през 2015 г в Министерския съвет, но не беше приета от правителството на Борисов.

Една година тази програма стои неприета и нефинансирана, отбеляза проф. Малинов и уточни, че е приел ангажимента да изготви доклад за състоянието на Северозапада и да го представи пред Европейската комисия. Евродепутатът заяви, че България е най-бедната страна в Европа заради късогледство, некомпетентност, негодност на управляващите, особено след членството ни след 2007 г.

"Най-бедният регион в Европейския съюз е българският Северозапад. Нужни са целенасочени усилия да се прекъсне тази ужасна тенденция", заяви проф. Малинов и допълни, че заедно с проф. Лилков и Цецка Бачкова имат една обща програма само за Северозапада и ще я представят пред обществеността със старта на предизборната кампания.