Каросерията на един обикновен стандартен камион "газка", с каквито повечето дървосекачи разкарват дърва за огрев, се приема за осем кубика. Тарикатите обаче режат част от дървените канати и така в него вече се побират не повече от 6 кубика. Клиентът вижда, че камионът е пълен, но не знае за измамата. Така той плаща за осем, а получава реално шест кубика дърва. Така при цена на ненарязани дърва от 65 лв. на кубик продавачите получават 130 лв. чиста печалба. По един камион на ден да продават, това прави около 4000 лв. абсолютна стопроцентова печалба.

Другата измама, която често се практикува, е да се поставят дървени скари отдолу в каросерията на камиона, като по този начин отново се спестява по кубик-два от дървата, разказва "Монитор".

През тази година цената на метровите дърва в Търновско се е качила с около десетина лева. Миналата година те се продаваха за 55 лв., а сега за 63 - 65 лв. на кубик. А цената на нарязаните и нацепените скача над 70 - 75 лв. за кубик. Лошото обаче е, че когато са нарязани, дървата изобщо не могат да бъдат премерени дори и на око и търговецът може да излъже клиента си и с два до три кубика.

Цената на каменните въглища е около 370 – 450 лв. за тон, но и тук някои търговци правят далавери. Доставят мокри поръчаните тонове въглища, защото старателно са напоени с вода, за да тежат повече.

Търсенето на дърва за огрев в Бургаско надвишава предлагането. Цепениците са най-дефицитната стока, поради което цените литнаха нагоре. В сравнение с миналата година цената на кубик дърва е скочила с 20 - 30 лева. В момента кубик нарязани и нацепени дърва се продава на цена 160 лева, само нарязаните са по 155 лева, а стволовете по метър се търгуват за 150 лева. През миналата година кубик нацепени струваше между 130 и 140 лева.

От 55 до 70 лева струва кубик дърва за огрев по борсите в Шумен. Мярката кубик обаче е доста условна, тъй като купчинките с приготвени дърва рядко са с размери метър на метър, оплакват се клиенти. Освен това работниците, които правят "кубиците" предварително минават обучение как да правят куповете по-редки без да личи.

Средно по 183 лв./т струват нарязаните и нацепени дърва за огрев в складовете в Стара Загора, цената е поскъпнала с над 2 лв. спрямо същия период на м.г., причината е затвореният заради ремонт Проход на републиката, обясняват търговци. Под въпрос е и доставката на брикети. Причината е, че фабриката в Гълъбово предстои да спре за ремонт от 28 октомври. Наличните в складовете количества се предлагат за 11,50 лв. в чувалчета от 40 кг. Въглищата от внос в чували от 35 кг са на цена 14,60 лв.


Източник: monitor.bg