Очаква се в него да работят 300 души, които ще бъдат ангажирани с предоставянето на услуги, свързани с регистрацията на пътни превозни средства. Освен това предприятието ще разработва програмни продукти за предоставяне на административни услуги в МВР, както и с отпечатването на бланки и образци за документи.

Стартът на предприятието беше предвиден за 2017 г., но беше отложен за началото на 2018 г. поради липса на средства. ЦПУ е единственото нововъведение, което остана след опита на Румяна Бъчварова да внесе промени в системата на МВР, станали популярни като реформата "Бъчварова".

Идеята за създаването на предприятието е администрацията на МВР да бъде разтоварена от някои дейности, с което с очаква да бъдат съкратени разноските по администрацията.

Няколко са спорните моменти при формирането на новата държавна фирма. Тя ще се финансира от държавния бюджет и от такси за услугите, които ще предоставя. В същото време в ЗМВР е заложено пари да идват и от дарения и "други източници". Така на практика се очаква в новата държавна структура да потъват много повече от заложените 10 млн. лв. годишно до 2020 година.

В същото време в промените на закона за вътрешното ведомство е посочено, че предприятието няма да може да бъде обявявано в несъстоятелност, което означава, че ако то не успява да се самоиздържа, държавата ще налива допълнително средства в него.

Трети спорен момент е противоречието с европейските норми и свободния пазар като се създава държавно предприятие, развиващо скрита търговска дейност и в същото време получаващо държавно финансиране. По тези причини депутати от БСП са внесли предложения за промени в ЗМВР, с които създаването на предприятието да бъде спряно.

Източник: offnews.bg