3000 лв. за строежа на съоръжението за игра са предоставени от Фонда за подпомагане на общностни инициативи. Още близо толкова са осигурени от дарители. Фондът е създаден през 2017 г. с решение на Общинския съвет в Монтана. Финансовият ресурс се формира със средства от общинския бюджет, от Платформа "Агора", с подкрепата на Фондация "Америка за България“ и от дарения. Община Монтана участва с 10 000 лв., а Платформа „Агора” с 8 000 лв.

"Читалището в Мала Кутловица има една изключително активна програма. Проектът му бе един от общо двадесет и шестте, които кандидатстваха пред фонда. Благодаря на всички дарители, които се включиха допълнително, за да се осъществи този проект”, заяви кметът на Мотана Златко Живков при откриването на площадката. Той обеща през следващата година за фонда да бъдат осигурени повече средства от общинския бюджет.

Така ще бъдат подпомогнати инициативи на неправителствени организации, читалища, местни културни институции и неформални граждански групи, които работят на територията на община Монтана. Правилникът на фонда определя сумата от 3 000 лв. финансиране за проект.

В първия етап от стартирането на фонда са финансирани 6 проекта на читалищата в Славотин, Монтана, Винище, Стубел и в кв. "Мала Кутловица". Одобрен е и проект на неформалната гражданска група "Жеравица". Три от проектите са за закупуване на нови носии, по един - за изграждане на детска площадка, открита сцена и създаване на младежки клуб.

Вторият етап за кандидатстване ще стартира на 19 юли 2018 г. Темата отново ще бъде "Подкрепа на местни инициативи".