Работната онлайн дискусия е била по инициатива на посланика на Хърватия у нас Ясна Огняновац в качеството й на представляващ Хърватското председателство на Съвета на ЕС.

Ангелкова е посочила, че пандемията на коронавируса е безпрецедентна криза, която е предизвикала в отговор извънредни действия в защита на общественото здраве и живота на хората, както и за минимизиране на пораженията в икономиките. Тя е информирала подробно за стъпките за постепенно облекчаване на мерките срещу коронавируса, като е изтъкнала тези, които ще помогнат непосредствено на туристическия бизнес.

Сред тях са подновяване работата на заведенията за хранене и на закрито от 1 юни при спазване на здравните и хигиенните мерки. Пред посланиците министърът е изразила своята благодарност към премиера Борисов и колегите си от кабинета за координацията на поетапните мерки за възобновяване на бизнеса.

Представена е била е и мярката за понижаване с минимум 50 на сто на цената за плажни принадлежности, което ще направи българските летни курорти по-атрактивни и привлекателни за наши и чуждестранни гости.

Поетапният рестарт на туристическия сектор в България се основава преди всичко върху насърчаване на вътрешния туризъм, отваряне на границите за пътувания с цел туризъм от съседните на България страни, а впоследствие и за граждани от останалите държави в ЕС в зависимост от въздушната свързаност, е пояснила още тя.

Министър Ангелкова е съобщила какви са другите приети от правителството мерки, които ще насърчат възобновяването на сектора като субсидирането на чартърни полети, въвеждането на ваучери за туризъм за хората на първа линия в борбата с коронавируса, помощта, от която могат да се възползват предприятията по линия на оперативните програми. Отбелязани са и намаляването на ДДС за ресторантьорския сектор, субсидирането на заетост чрез финансиране от страна на държавата, възможността туроператорите да предлагат ваучер за неосъществено пътуване заради коронакризата и др.

Тя е заявила, че се разработва комуникационна кампания за чуждестранните пазари, като целта е активен летен сезон от 1 юли.