В Обзор се проведе ХVII Национално общо събрание на пълномощниците на Съюза на слепите в България (ССБ). Във форума взеха участие над 170 души с увредено зрение от цялата страна.

Представителите на Северозападна България бяха внушителна група. Пълномощниците от Плевен водеха председателят на Районната съюзна организация Павлин Ангелов и председателят на Контролния съвет Петър Илиев. В групата бяха председателят на Териториалната организация във Видин Радославка Иванова, Велислава Ненкова от гр. Кула, Ива Петкова и Снежана Атанасова от Монтана. Пълномощник на незрящите във Враца и областта беше Илияна Киркова.

Първият ден премина изключително делово. Приеха се важни документи и отчети на ССБ. Избран бе Управителен и Контролен съвет на организацията, приет бе бюджет и програма за дейността за периода 2016-2021 г. По време на дебатите превес над споделените проблеми взе тревогата на незрящите от липсата на работа за тях. Те припомниха, че преди 1990 г., благодарение на съюзните предприятия и филиалите в 45 населени места, почти са се удовлетворявали нуждите за трудова реализация на слепите. Общият брой на работещите от тях и слабовиждащи през 1989 г. достигал 3700, от които 829 са били надомници. Заедно със заетите с организационна, творческа и административна работа, общият брой на заети с трудови договори е бил около4000 души.

Дискутирани бяха темите за достъпната среда, за дискриминацията, за интегрирането им в обществото и за новите технологии, чрез които по-лесно преодоляват бариерите пред себе си. Сред взелите отношение имаше юристи, учители, професори, инженери, педагози, много студенти . Хората не се оплакваха, те предлагаха как да стане животът им по-достоен и как младите хора с увредено зрение да потърсят подкрепа в съюзът им.

За председател на Съюза на слепите в България единодушно бе преизбран Васил Долапчиев, който заема тази длъжност от 1990 г. Той е загубил зрението си като редови войник в казармата. Това не му е попречило през времето да завърши два факултета, да работи ката юрисконсулт и директор на предприятие. Долапчиев е бил депутат в Народното събрание и е заемал отговорни постове, освен в ССБ, и в Европейския съюз на слепите.

Тържественият концерт, закриващ форума, се проведе в представителната зала на гр. Бяла. Програмата изпълниха незрящи хора, на които всеки професионален певец и музикант би могъл да завиди. Вечерта в салона на хотел „Хоризонт” в Обзор имаше много настроение, песни, танци. Към полунощ многоцветна заря оповести 95-годишнината на организацията на слепите.

Младо момиче каза за Medianews.bg: „ Мислите, че не виждам светлината и цветовете на фойерверките? Така е. Не ги виждам, както вие го правите. Аз ги усещам със сърцето си. Всичко чувствам така. Познавам света благодарение на белия бастун, владеенето на Брайловото писмо, компютъра, електронната книга и сърцето си. То вижда всичко.”

Националният форум на слепите премина под мотото ”95 години Съюз на слепите в България - борба за достоен живот”.