Експозицията съдържа 30 картини – живописвани хербарни пластики, създадени през последните няколко години. Те са в малък формат, с изключение на една, озаглавена „Черни кадифени орхидеи и слънчеви зайчета“, която е със средни размери. Някои от картините са с по-силни и провокативни тонове, а други – в пастелната гама.

Светла Дамяновска представи идейния замисъл на картините и разкри от къде идва заглавието на експозицията.

„Озаглавена е „Неувяхващи подаръци“, защото съдържа хербаризирани цветя. Идеята е, че когато цветето се откъсне и подари, то рано или късно ще увехне. Във вид на картина, хербаризирано и живописвано, то остава завинаги“, обясни Дамяновска.

Авторката сподели и посланието, което иска да достигне до хората чрез нейните произведения.

„Посланието е, че красотата винаги е по-приятна и по-полезна за човека, отколкото силните страсти, които отминават“.

Дамяновска изрази увереност, че през 2023 година ще бъде подредена изложба с картини в голям размер, наречена „Стари рамки, с ново съдържание“. Те ще бъдат с орнаментални рамки, спасени и реставрирани от художника, с чисто нова авторска живопис.

Поздрави и цветя поднесе кметът на Община Мездра Иван Аспарухов. Гости на културната изява бяха представители на общинската администрация, колеги и приятели.

Темата за цветята и природата е една от любимите на автора. Припомняме, че през 2019 година Дамяновска представи изложбата си „Земя, море и небе", в която преобладаваха картините с цветя. Малко по-късно бе представена и експозицията „Цветя и дантели“, включваща живописвани хербаризирани растения и плетени на една кука дантели. А през 2020 година Дамяновска подреди и изложбата живопис „Цветя от светлина“, в която бяха изложени 33 живописвани хербарни пластики.