Внимание
Никога не форсирайте детето си да "обърне” леворъчието си. Дори да успеете, е малка вероятността то да стане сръчно. Психолозите предупреждават, че дете, което е било принуждавано да действа повече с другата ръка, израства с по-ниско самочувствие!

Всъщност би трябвало да сте щастливи, ако детето ви се окаже левичар. Знайно е, че дясното полукълбо на мозъка отговаря за лявата ръка. В него постъпва цял спектър от важна информация - зрителна, слухова и т. н., следователно първо чрез него разпознаваме лица, цветове, мелодии. Емоциите и техният израз също са пряко свързани с дясното полукълбо. Затова не трябва да се учудваме, че сред артистите, художниците и музикантите има толкова леворъки. Но това, че левичарите са като цяло по-интелигентни от десноръките, е малко митология.

Според психолога Димитър Тодоров твърдението произлиза от това, че поради необходимостта да полагат повече усилия в ежедневието си леворъките са по-приспособими. Тоест говорим за развита интелигентност, не за вродена. Не бива да забравяме, че левичарството не е недъг, но в съвремието има куп пречки за леворъките хора - ножиците, отварачките за консерви, белачките, ножовете, мишките за компютър са създадени, за да си служим с тях с дясната ръка. Освен това в училище много малко преподаватели се съобразяват с леворъките деца и ги обучават специално. Във Великобритания например един учител, който е минал курс за обучение на леворъки деца, го използва като предимство в своето CV.

Специализираният сайт за левичари lefthandersday.com дава няколко много прости препоръки на учителите, които имат такива ученици:

Да поставят леворъкото дете от лявата страна на чина, за да не бута другарчето си, когато пише. Ако учителят на вашето дете не се е досетил за това, можете да го помолите.

Да демонстрират правилното хващане на химикалката и правилната позиция на тялото и ръката (на сайта могат да открият имейл, на който специалист ще ги насочи и ще им отговори на всички въпроси)

Да осигурят ножици за левичари и да научат ученика как да ги ползва (в сайта има и възможност да се закупят такива продукти)

Да проявят разбиране, защото леворъките деца оформят записките си по различен начин от десноръките.

Интересни факти за левичарите:

1. Вероятността за леворъко дете при двама леворъки родители е над 50%, само 20% - при един такъв родител, но и с десноръки родители генът се проявява от лели, баби и др.

2. Тези висшисти, които си служат с лява ръка, печелят с 13-20% повече от останалите.

3. 53% от тях стават специалисти от по-висок клас срещу 38% при десничарите.

4. Четирима от петимата първоначални дизайнери на "Макинтош” са били левичари.

5. Доказано е, че левичарите се възстановяват по-лесно след инсулт в сравнение с десноръките.

6. Смята се, че за един футболист е голямо предимство да е леворък и да рита с левия крак.

7. Плуване, тенис, бейзбол и фехтовка също са добри спортове, към които можете да ориентирате леворъкото дете. И никога не му казвайте "левак” - това е напълно некоректно!

Малък съвет

На десноръките също се препоръчва да отделят време, за да правят някои неща с лявата си ръка - например понякога можете да режете хляба с лявата ръка, да решете косата си, дори опитайте да пишете с нея. Така стимулирате дясното си полукълбо и своите креативни способности.

Източник: mila.bg