Празничната програма продължи с изпълнения на Ансамбъл "Мездра” с художествен ръководител Мирослав Аспарухов, Детската вокална група от Дърманци и Женския народен хор от Игнатица. Гост на празника бе и кметът на община Мездра Генади Събков, който също поздрави присъстващите.

След края на празничната програма на мегдана се изви кръшно българско хоро, на което се хванаха и група гости от чужбина, и което даде началото на общото веселие.

Защо е нужно да пробудим нашата родова памет?

Чрез пробуждането на нашата родова памет ние интуитивно откликваме в душата си към всичко, което ни прави българи. Идвайки на този свят, всеки от нас получава всичко необходимо за един дълъг и щастлив живот. Всички знания и мъдрост на нашите предци са скрити в родовата ни памет, която e достъпна за всеки един от нас още от момента на раждането. Трябва само да си я припомним. За да се случи това "припомняне“, е необходимо да разтворим сърцето си и да погледнем към корените си.

Повечето хора възприемат думата "наследство" само като материални неща, оставени от прадедите ни. Но именно такива срещи на поколенията ни показват, че наследството се изразява и в това, което не може да се докосне - вярата, обичаите, традициите, завещани ни от предците.