Беглецът бе обявен за издирване и спипан два дни по-късно, разпознат от полицаи в известен ресторант в града. Най-строгата мярка за неотклонение "задържане под стража" постанови на 17 юли наказателен състав на Районен съд - Враца за 15-годишния тогава Силвестър Петров. Бягството му стана повод директорът на областната полицият старши комисар Янко Янколов да издаде заповед за вътрешна проверка (която все още не е приключила), за да се изяснят всички факти и обстоятелства, свързани с полицейските действия по време на инцидента.

В края на юли защитата на Силвестър се възползва от правото си да обжалва мярката в Окръжен съд - Враца. Състав с председател съдия Агнеса Ставарова не уважи молбата за по-лека мярка спрямо непълнолетния Силвестър и той остана зад решетките до делото, което бе проведено през месец септември и съдът постанови осъдителна присъда.

"Подвизите" на Роки са описани в дълъг списък в обвинителния акт на Районна прокуратура - Враца.

На 9 януари тази година от павилион за продажба на палачинки във Враца откраднал 40 лв. На 20 януари повторил майсторлъка си и от същия павилион отмъкнал още 89 лв. Сетне откраднал телефон и го заложил, но този път го спипали от полицията и започнало досъдебно производство. По време на разследването униформените попадали на още факти и доказателства за престъпления на изпечения крадец. Било установено, че преджобвал наред различни граждани в Мездра и Враца и плячкосал по този начин 1039,81 лв.

През есента на 2017 г. задигнал от врачанина Б. Г. О. мобилен телефон "Леново А 5000" на стойност 187,41 лв. Следващата му кражба била в ж. к. "Сениче". Обзавел се още един телефон, като измъкнал от Д. П. Д. от Мездра мобилен апарат "Самсунг", модел "Галакси J5 Gold" на стойност 234 лв.

Спецът в занаята се пробвал да направи "хеттрик" и да свие още един телефон. Успял. Във Враца, в района на училище “Св. св. Кирил и Методий”, отмъкнал от Г. И. Г. "Huawei”, модел “Р9 Lite”, струващ 263,40 лв. Със следващия си удар прибавил към „колекцията” си още един. Успял да задигне от Б. Г. О. "Леново А5000” на стойност 187,41 лв. След два-три дни "сръчният" непълнолетен крадец се сдобил с "Huawei Lua-LO1-Y5” на стойност 55 лв. Следващото му попадение било по-успешно, тъй като откраднатият телефон бил „Леново А536” и струвал 300 лв.

Пред съда Роки признал за "увлечението" си по джиесемите. Той признал и това, че за времето от есента на 2017 г. до края на юни 2018 г. действал не само на територията на Враца, но гастролирал и в Мездра, откъдето "забогатял" с повече от 700 лв. от джебчийство. На 24 декември 2017 г. в Мездра си взел от разсеяната гражданка Й. М. М. телефон "Леново Мото Е4+", на стойност 244,86 лв. и още 10 лева като бонус. През март тази година във влака от Мездра за Враца грабнал чантата на пътника И. М. М., в която имало евтин телефон, две кутии цигари, дънки. и чифт кецове, всичко на обща стойност 105,90 лв. Отнел и мобилен апарат „Самсунг”, модел „Галакси J5 Gold” за 234 лв., собственост на Д. П. Д. от Мездра и мобилен телефон "Huawei”, модел “Р9 Lite” на стойност 263,40 лв., собственост на врачанина Г. Й. Г.

В началото на май тази година Роки издърпал от младежа С. И. К. портмоне със сумата от 35 лв., като го бутнал, ударил го в ребрата и му казал, че ще го пребие. На 5 май в района на стария пазар във Враца ритнал младо момиче, дръпнал шапката и часовника й и взел колелото й "КТМ" на стойност 172,50 лв. Задигнал и сумата от 8 лева на малко дете, като му показал метален бокс и му казал, че не е нужно да го използва, за да му даде парите. През месец юни дръпнал от ръката на Г. К. А. портфейла му с 50 лв. и го заплашил, че ще го насили и ще го пребие ако гъкне.

На основание закона съдът е определил за три обвинения едно общо наказание "лишаване от свобода” за една година, което се отлага с три години изпитателен срок. Разноските по делото - 802, 96 лв., непълнолетният крадец трябва да плати по сметка на Областната дирекция на МВР - Враца. За повечето от тази кражби е имало заявителски материали в полицията на Мездра и Враца и по време на досъдебното производство е доказано, че извършителят им е ромът Силвестър - Роки.