Сашка Панайотова, директор на училището към Поправителния дом за непълнолетни младежи към затвора каза за MediaNews: "Това е изключително хубав жест от страна на доброволците към БЧК - Враца и тези от кампанията "Ангелска елха". Семействата на повечето от момчетата тук не ги търсят. Те разбраха, че ще получат подаръци от добри хора и трудно повярваха, че някой се е сетил за тях преди Новогодишните празници. Те, както всички деца, се вълнуват, когато към тях се проявява внимание, емоционално приемат всеки подобен жест, а от няколко дни не спират да споделят впечатленията си от срещата с футболиста Валери Божинов, който дойде при тях преди Коледа. Екипът ни благодари на БЧК - Враца, на фирмата дарител на топлите пуловери, на Цвети Иванова и Мария Генадиева, които успоредно с "Ангелска елха", осъществиха и днешния радостен ден за момчетата".

Докато младежите с любопитство отваряха пликовете с подаръци, един от тях тихо попита своята възпитателка дали може да благодари от свое име. Получил утвърдителен отговор, младежът настоява да запишем думите му: "Може и с право да ни наричат "лоши момчета", щом сме тук, вероятно си го заслужаваме. Само че вината за глупавите ни детски постъпки ние ще си плащаме. Днес ни донесохте радост и благодаря за подаръците от името на всички момчета. Аз не съм получавал подарък нито от майка ми, нито от баща ми..."

Друг дребничък юноша, срамежливо се намесва в разговора ни и казва: "Господ да ви благослови, че сте се сетили за нас!". Момчетата тръгват към общежитието и ни махат за довиждане с усмивки. Радостни са, както всички деца се радват, когато получат подарък.

Говорим с директорката на училището за трудната съдба на младежите, излежаващи присъди. Коментираме основните мотиви, които са ги тласнали към престъпления. Стигаме до извода, че престъпленията, извършени от деца, са поради желанието им да притежават вещи, които родителите им не са им осигурили, стремежът им за лидерство сред приятелското обкръжение, недоброто им социално положение и лошите битови условия на живот. В разговора стигаме и до неприятната истина, че много родители лесно създават деца, но не са подготвени за отговорността да ги възпитат и така стават причина за тежкия, често лош път на израстването им.

Темата е дълга и сложна, а според режима трябва да напуснем охраняваното място. Тежките врати с решетки хлопват зад нас. Вътре остават момчетата. Някои от тях за кратко, други едва започват да си плащат за глупостта да нарушат закона. Тръгваме си с усещането, че сме им занесли не само топли пуловери, подарили сме им и малко надежда, че ще излязат от тук пораснали и с желание за незавръщане.