Сред присъстващите на "Първа копка" бяха заместник-министър председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова, кметът на Враца Калин Каменов, изпълнителният директор на Българскаta агенция за инвестиции Стамен Янев, главните изпълнителни директори на "MD Elektronik" Роберт Хофман и Ото Жижка, представители на фирмата-изпълнител Борислав Иванов и Светослав Богалински, Врачанският митрополит Григорий, народният представител Красен Кръстев, областният управител Малина Николова, председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, съветникът по икономическите въпроси на Германското посолство Хубертус Клинк, общински съветници и много други гости от света на политиката и бизнеса.

"Нашата инвестиция в България е дългосрочна, защото ние не сме краткосрочен инвеститор. Ние избрахме България като локация за бъдещето ни развитие заради високото ниво на образование, централното местоположение на страната, добрата инфраструктура и логистични условияЮ, каза по време на церемонията Ото Жижка, член на борда на директорите на "MD Elektronik" и допълни: "В следващите месеци компанията планира да се построи фабрика с площ от 10 000 кв. м., в която ще се произвеждат кабели и електронни компоненти за множество производители на автомобили. Освен в България компанията има заводи в Чехия, Китай и Мексико."

До 2020 г. се очаква заводът на "MD Elektronik" ЕООД да бъде напълно завършен. Производството ще стартира още следващата година с първите 300 работни места.

"Горди сме, че за последните три години строително-инвестиционна компания “Хоризонт-Иванов” е част от реализирането и изграждането на едни от най-ключовите инвестиции в България и в частност- Северозапада. Защото развитието на този район за нас е кауза", сподели Светослав Богалински - директор "Бизнес развитие" на строителната компания, която изгради най-знаковите заводи в последно време.

"Вярвам, че след днешната първа копка на бъдещия завод, скептиците във Враца ще бъдат много по-малко, тъй като това, което ще се случи тук, ще даде възможност за развитие не само на Враца, но и на целия регион", заяви от своя страна кметът на общината Калин Каменов, който връчи разрешението за строеж на г-н Хофман и обяви, че с това Враца е вече на картата на световната автомобилна индустрия.

Спазвайки българските народни традиции, Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий благослови начинанието.

"MD Elektronik" е интернационален доставчик за автомобилната индустрия със седалище на фирмата във Валдкрайбург, Германия. Основаното през 1974 г. дружество изготвя решения за пренос на данни и снабдява автомобилни производители и доставчици на системи за над 200 текущи автомобилни модели в световен мащаб.

Портфолиото от продукти на "MD Elektronik" включва разработването и производството на проводници за пренос на данни, модули и компоненти за свързване на данни и системи за информационно развлечение, както и области, свързани със сигурността в целия автомобил.

Мрежата с локации на компанията се простира от фабрики в Чехия, Китай, Мексико и сега - България, както и офиси в Германия, Южна Корея, САЩ и Китай. В момента компанията има над 5 000 служители в цял свят.