Става въпрос за филтри, вентилатори и други агрегати, които са от съществено значение за изпълнение на програмите за продължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Стойността на въпросното оборудване е приблизително осем милиона евро. Продажбата ще бъде извършена чрез пряко договаряне между двете дружества.

Възможността за подобна сделка е регламентирана в Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия. Там е посочено, че началната цена за продажбата се определя от независим оценител, след прието решение на Министерския съвет.

Изпълнението на програмите за продължаване на експлоатационния срок на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" изисква доставка на резервни части за ремонт или на ново оборудване, за да се поддържа изправността на съоръженията. Наличното на площадката на АЕЦ "Белене" оборудване е аналогично с това в АЕЦ "Козлодуй" и позволява взаимната им замяна. Използването на аналогично оборудване от площадката на АЕЦ "Белене" ще спести на АЕЦ "Козлодуй" време и разходи за допълнителни изследвания и проекти за адаптиране към съществуващите системи.

През май в комисията по енергетика в Народното събрание енергийния министър Александър Николов заяви, че има сформирана работна група, която анализира всички опции дали и от къде можем да зареждаме с друго ядрено гориво освен руско, както и къде можем да осъществяваме ремонт и поддръжка на атомната ни централа. Той увери обаче, че няма да затворим вратата на Русия за поддръжката и снабдяването на АЕЦ Козлодуй с ядрено гориво. Има критични дейности, които зависят от Русия и руски компании, призна той.