По време на вчерашния протест част от протестиращите бяха приети от зам.-кметът по образованието Петя Долапчиева, но медии не бяха поканени на разговорът там. В понеделник предстои предложения план-прием да бъде обсъден с депутати от Врачанския регион. Очаква се през следващите няколко дни представители на протестиращите да проведат срещи с кмета Калин Каменов и народните представители. Дали тези срещи за представяне на промените за прием на ученици във училищата на Враца ще са „след дъжд качулка", или ще се стигне до консенсусно решение, удовлетворяващо засегнати страни в процеса, предстои да разберем.

MediaNews публикува вчера мнението на просветния министър относно протестите във Враца заради новия Държавен план-прием на ученици след 7-ми клас. Той посочва, че приоритет на правителството е стимулиране обучението в професионални паралелки, което става с постепенно минимално ежегодно увеличаване на приема в професионални паралелки. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев уточнява категорично в изказването си, че план приемът се утвърждава на областен принцип.

Преди дни народният представител Красимир Богданов заяви пред журналисти, че е провел срещи с представители на всички страни, които пряко са свързани и върху които ще окаже влияние промяната в план-приема. Той изрази опасение, че така обявеният план-прием може да не се реализира. Депутатът каза, че не е съгласен с аритметиката в този случай. Според него при завършващи в община Враца 7-ми клас 579 ученика по предварителен разчет те са достатъчни за 23 паралелки.

В крайна сметка е заложено реализирането на 26 класове във всички училища, за да бъде приемът реалистичен. Никъде в сметките не е включени реалната ситуация в обединените училища, за които са заложени 3 професионални паралелки, които едва ли ще бъдат напълнени с по 26 човека. Според Богданов изчисленията за броят на паралелките е объркан и в крайна сметка ще се стигне до недостиг на паралелки на територията на град Враца. Ако това се случи, депутатът Богданов беше категоричен, че някой ще трябва да понесе отговорност.