"Айфелавата кула" във врачанския затвор е измайсторена от… е не е удобно да кажем името на "нашенския Айфел”. Човекът е бил затворник, но си е изтърпял присъдата и вече е на свобода. Историята му е горе-долу следната. До шести клас учил в родния си град Лом. После отишъл с родителите си в Италия, година-две продължил там образованието си и после започнал да прави неща, заради които карабинерите го спипали. Не убил човек, не присвоил милиони, но престъпление със сигурност извършил, защото италианският съд го пратил зад решетките в италиански затвор.

Присъдата не била кой знае колко голяма и нашето момче успяло да се спазари с властите там да го екстрадират у нас и да си доизлежи наказанието в затвора на Враца. Веднага се записал в Клуба за приложни изкуства (има такъв и много други клубове в нашия затвор). Заявил пред отрядния си, че започва да строи Айфеловата кула и естествено, че съкилийниците му го бъзикали яко за бъдещия градеж. Нашият герой поискал от затворническата управа да му доставят 500-600 дървени шишчета за месо и започнал в клубните часове да ги размерва и да ги реже на малки парченца. Бъзикането на раираните спряло още с построяване на основите на кулата.

Няколко от осъдените взели дори да му помагат и мажели прецизно с лепило минигредичките. Бавно, но сигурно, строежът напредвал. Майсторът й разказал, че на този фин занаят се изучил в италианския затвор. Видял в една енциклопедия и истински чертеж на кулата на инж. Айфел. Докато бил заключен в Италия, станал специалист и по изработването на рамки за картини и снимки. Дълго продължил творческият процес, но кулата била издигната. Е, не била 324 метра като тази в Париж, станала я има, я няма около метър и 24 сантиметра, но пък била досущ като френската.

Преди да излезе на свобода младият мъж от Лом си пожелал никога да не му се отдаде случай да види отново своето произведение, но споделил, че истински мечтае да се качи до върха на истинската. И така, неговата "Айфелова кула" останала зад тежката врата на затвора, а ломчанинът поел по пътя на свободата си. Дали е видял истинската се съмняваме, не е много лесно да се иде до Париж. Дано на "ломския Айфел” да му е съвсем невъзможно да иде пак и до затвора.