Решения за психичното здраве

През последните години лекарствата с психеделични ефекти дадоха обещаващи резултати при лечението на няколко психични заболявания, а две проучвания, проведени през 2021 г., само допълнително потвърдиха тяхната ефективност в комбинация с терапия.

За хора, страдащи от ПТСР, MDMA или ектазия, това може да улесни ежедневието. В третата фаза на клиничното изпитване, резултатите от което са публикувани в списание Nature Medicine, 67% от пациентите с MDMA, получаващи логопедична терапия, са имали такова подобрение, че вече не отговарят на условията за диагноза два месеца след лечението.
Изследван е и псилоцибин, активната съставка на „магическите“ гъби. Това изследване показва, че терапията с халюциноген значително намалява симптомите на депресия, която иначе е устойчива на лечение.

В предишно проучване на псилоцибин като антидепресант (април до ноември), две сесии на психеделици са работили „поне толкова добре“, колкото дневната доза на антидепресанта есциталопрам.

Кръвен тест, откриващ 50 вида рак

Новооткрита технология може да открие повече от 50 ракови заболявания в ранен стадий въз основа на едно вземане на кръв. Този метод се нарича Test Gallery и е разработен от биотехнологичния гигант Illumina. Методът търси фрагменти от ДНК в кръвта, които биха могли да сигнализират за наличието на рак. Тези фрагменти могат също така да локализират тумора с висока точност, давайки на пациента голямо предимство при диагностика и лечение.

В клинично проучване, включващо хора, които вече са били диагностицирани с рак, тестът на Gallery идентифицира 51,9 процента от раковите заболявания, независимо от стадия им. Този тест може да бъде изключително полезен при откриване на ракови заболявания, които не са били диагностицирани при редовни прегледи.

Лекарите казват, че този и подобни тестове трябва да подобрят нивата на чувствителност, но след като това се случи, те ще бъдат от голяма полза за хората, тъй като биха могли да избегнат последствията от химиотерапията за тялото.

Първо лечение за прогерия

Прогерията е генетично заболяване, което причинява преждевременно стареене при приблизително 400 деца по света. В момента няма лечение за забавяне на заболяването, което в повечето случаи е фатално след 13-годишна възраст.

Ново лекарство, разработено през 2021 г., може да удължи живота на децата, родени с това състояние, с около две години и половина. Това е първото и единствено одобрено от FDA лечение за синдрома на прогерия на Хътчисън-Гилфорд. Действа като предотвратява натрупването на мутирали протеини. Тези дефектни протеини се наричат прогерини и причиняват клетъчна смърт и увреждане на сърцето и костите. Децата с тази диагноза обикновено умират от сърдечна недостатъчност или инсулт.

Имплант за заздравяване на преден кръстен лигамент

Предният кръстен лигамент е най-честият източник на нараняване на коляното, според доклад от 2016 г. в Journal of Clinical Orthopedics and Trauma. Въпреки че това е често срещано нараняване, то може да бъде много трудно за възстановяване и възстановяването на скъсана предна кръстна връзка може да изисква множество операции или дори пълна реконструкция. Това от своя страна изисква отстраняване на здраво сухожилие за трансплантация и продължително възстановяване.

Новоразработен имплант на коляното, наскоро одобрен от FDA, може да стимулира заздравяването на предния кръстен лигамент. Това твърди д-р. Марта Мъри, главен ортопедичен хирург в Бостънската детска болница.

Революционният имплант е направен от говежди колаген и капки кръв на пациента и свързва разкъсаните части на предния кръстен лигамент. Процедурата по поставяне е минимално трудоемка и заздравяването е по-бързо от реконструкцията.

Таблетка срещу гъбична инфекция

Противогъбично хапче е първото ново противогъбично лекарство през последните 20 години. Спира растежа на кандида, гъбичките, които причиняват вагинални гъбични инфекции.
Лечението на гъбични инфекции понякога може да отнеме много време. Новото лекарство осигурява стъпка напред от съществуващите противогъбични лекарства.

Формула за изкуствено мляко, подобна на майчиното

Двама учени разработиха първаъа лабораторно създадена кърма. Тя се прави с клетки с хранителни вещества и такива на майчиното мляко. Състои се от млечни клетки, разположени в млечните жлези.

Млякото се нарича Biomilq и е хранително по-сложно от предишните формули. Учените зад това откритие все пак не твърдят, че то е перфектен заместител на майчиното мляко, защото не отразява харненето на майката и не предава имунната защита от майка на дете.

Този продукт трябва да бъде на разположение на родителите в рамките на три години.

Източник: dariknews.bg