Две момчета спират с колелата и нещо си разказват. Братчета са и ми обясняват, че имат двор пред къщата, но си е друго да обикалят алеите на парка. Тяхната майка е доволна от разумното решение да се отворят парковете в града. Смятам, че отварянето на парковете е разумно решение. „Карайки колело, децата ми не общуват с никого, не пипат детски съоръжения и съм спокойна за здравето им. Вярно е, че имаме двор и момчетата не усетиха особено много изолацията, но за тези само с тераси, сигурно е било кошмар и не само за тях, но и за родителите!” казва тя.

Срещам и притеснена майка на 6-годишно дете, което не разбира защо тя не го пуска на катерушката. Малчуганът е готов да се разплаче и тя го повежда към изхода, обяснявайки защо не бива да се катери по катерушката, да се люлее на люлката и защо полицаите са ги обградили с лентички.

На една от алеите спирам, за да разговарям с млада баба и нейното внуче. И тримата сме с предпазни маски, въпреки че за детето това не е задължително. То обаче казва, че така е добре, защото може да се случи да кихне срещу друго дете, нищо, че ще стои далече от него. Макар че е напълно здрав, бабата, която работи в болницата, обяснява, че сам е пожелал да носи маска, нали бил голям.

Жената споделя, че е много трудно в сегашната ситуация децата да си стоят само вкъщи, защото те имат нужда да излизат навън, при спазване, разбира се, на противоепидемичните мерки. Тя обяснява, че не е нужно чавек да е специалист, за да знае, че добър имунитет сред малките се изгражда чрез балансиран хранителен режим, разходки на слънце, чист въздух, физическа активност и лична хигиена.


Питам момчето смята ли, че въздухът, слънцето и сапунът са врагове на вируса. Не, не е съгласен. „Не мисля, че слънцето, въздухът и сапунът, а и това нещо, с което баба ми пръска ръцете, са врагове на вируса. Те са лекарство против него” – категоричен е малкият умник и няма как да не се съгласим с него.

На тръгване махам с ръка на полицая и той ми отвръща със същия жест. В парка всичко е нормално, там отново има деца.