Изхвърляне на стари вещи

В Йоханесбург, Южна Африка, имат забавен, но и опасен обичай по Нова година – да изхвърлят старите си вещи през прозореца. Някои от тези вещи са наистина огромни! Те варират от бутилки през дрехи и електроуреди до мебели. Тъй като през годините вещите стават все по-масивни, властите пускат дори и хеликоптери, които обикалят и съобщават за най-опасните места, а в деня на 31-ви декември жителите биват предупредени да не вървят близо до жилищни сгради.

12 зрънца грозде

В Испания не само посрещат Новата година с питие в ръка, но и с грозде. Ако успеете да глътнете 12 зърна грозде наведнъж точно в полунощ, то цялата ви година ще ви бъде успешна.

Цветно бельо

Новогодишната вечер е добре обмислена в Италия не само откъм организация, но и облекло. Малко след Коледа магазините зареждат повече червено бельо. Традицията повелява в новогодишната вечер да се носи бельо в червен цвят. Почти същият обичай важи и за някои южноамерикански държави. Там цветът на бельото определя каква ще е новата година. Така например, ако сте в червено, ще срещнете любовта, в жълтеникаво – ще забогатеете, а белият цвят символизира мир.

Потапяне в река с елха

В Сибир съществува новогодишна традиция, която се състои в това мъжете и жените да скачат в река заедно с елха. Дръвчето стои върху поставка, която първоначално потъва. Всички танцуват около потъналата елха с алкохол в ръка, докато тя не се върне обратно на повърхността. По този начин те „оставят“ старата година под леда и посрещат новата на повърхността.

Нова година с починалите

Жителите на град Талка, Чили отиват в нощта на 31-ви декември на гробищата при починалите си роднини и приятели. Въпреки че тази традиция изглежда потискаща, дори зловеща, местните твърдят, че прекарвайки вечерта с мъртвите, ще им донесат мир, а те от твоя страна - късмет.

Хвърляне на чинии и чаши

Новогодишната традиция в Дания включва взимането на всички счупени или неизползвани чинии и чаши през годината и тяхното трошене във вратите на приятелите, роднините, съседите. Така те показват, че са готови за новата година. Колкото повече счупени чинии и чаши има пред вратата на сутринта на 1-ви януари, толкова по-успешна ще бъде годината на хората в съответния дом.

Източник: vesti.bg