Като част от мрежата от 28 информационни центъра основната задача на ОИЦ - Монтана е да предоставя безплатна информация за отворените за кандидатстване процедури и мерки, финасирани от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ). През 2017 г. експертите в центъра са разяснили условията за кандидатстване и разработване на проекти на над 300 посетители в офиса, на срещи, по телефона или имейл. Друга важна дейност е предоставянето на информация за разпространението на добри практики, самите оперативни програми и европейските фондове, обобщени данни за изпълняваните проекти на местно ниво, както и как една идея или намерение може да намери европейсно финасиране.

През годината са проведени 22 информационни срещи в общините от област Монтана и 2 работни срещи с медиите. В допълнение екипът е участвал и организирал събития в партньорство с други местни организации, общи инициативи на Мрежата и информационни дни на управляващите органи на Оперативните програми, работни посещения и др. Целеви групи са общините, държавните институции на местно ниво, фирми, образователни институции, партньори, неправителствени организации и всички заинтересовани страни.

Най-много консултации са направени за стартиране на собствен бизнес чрез възможностите за финансиране по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. и Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР) 2014-2020 г.

ОИЦ - Монтана отбеляза с различни събития националната кампания "Заедно за Европа“. В периода на общата инициатива екипът на Областен информационен център – Монтана проведе конкурс за фотография „България в ЕС: 10 години по-късно“, Дни на отворени врати в Монтана, Берковица и Вършец и на място представи реализирани проекти. За пореден път центърът бе домакин на чуждестранна организация – работно посещение на Београдска отворена школа (БОШ). Целта му бе делегацията да гостува тук и да се запознае с реализирани проекти в Община Монтана.

С цел придобиване на специфични знания и умения на общините при разработването и изпълнението на проекти бе организиран обучителен семинар на тема: "Фонд мениджър на финансовите инструменти“ (ФМФИ) и Програма за транснационално сътрудничество "Дунав“ 2014-2020 г.

И през 2018 г. Областен информационен център - Монтана ще продължи да информира всички заинтересовани граждани. Предстои да проведе две информационни събития във всяка община от областта. Центърът ще продължи да предоставя експертни услуги, както на място в офиса, така и чрез електронната си поща или запитвания по телефон.