Трогнат от трудолюбието на новите обитатели на монтанското село, Семчо Миронов записал видеоклип, който улавя мигове от ежедневието на пролетните птици. Според него, в това щъркелово гнездо царят обич и спокойствие. "Не знам с какво се хранят виждам сламки, но растат като бройлери и постепенно се изправят на крака. Вече 7 или 8 пъти идват всяка пролет и на два пъти имаха по 3 щъркелчета. Редовно по едно и също време идват и си отиват. Не се плашат от хората !", допълва Миронов, който ги наблюдава ги по цял ден от терасата на своята къща.

Гнездото е по-близо до съседите му, но успял да заснеме ритуала по подготовката на вечерята. Споделя, че се суетят също като хората, само дето не слагат покривката. Докато неуморните щъркели подават с клюнове храната на малките, необезпокоявани от никого врабчета и синигери са накацали отвън на гнездото като неканени гости и непрекъснато намират нещо да кълват. Така преминава вечерята в събота. След като се нахранят, малките тракат доволни с клюнове за своя вечерен концерт.

За тези щъркели се грижели по-рано и хора от приюта на отец Иван. Млади мъже им ловят жаби и рибки и ги оставят в близост, за да ги намерят червенокраките бели щъркели. Помощта на хората с щедри сърца е с цел да пораснат малките и да политнат над селото. По клоните на близките дървета още висят завързани мартеници, а децата им се радват. Всички се хвалят от мирното съжителство с щъркелите и ги приемат за добра поличба.